SKÓRA / TRĄDZIK / ŁUSZCZYCA

Nie możesz pozbyć się trądziku? A może cierpisz na nasilające się objawy łuszczycy? Nie trać czasu, zacznij poprawę wyglądu swojej skóry od dobrze dobranej diety. Zapytasz – co ma jedzenie do trądziku i stanu mojej skóry? Odpowiedź jest prosta – ma i to bardzo dużo. Trądzik powstaje, gdy nasz organizm oczyszcza się ze szkodliwych produktów przemiany materii, a więc ze wszystkich konserwantów, syntetycznych aromatów i barwników używanych w przetworzonej żywności. Na zły stan cery ma wpływ również duża ilość ostrych przypraw. Jeżeli chcesz mieć nieskazitelnie czystą i promienną skórę – dieta na zdrową skórę pomoże Ci to osiągnąć!

dieta na skóre

DIETA DLA CERY TRĄDZIKOWEJ – czego unikać?

  • Fast food
  • Produkty przetworzone
  • Napoje gazowane
  • Napoje słodzone
  • Ograniczenie ostrych przypraw oraz soli
  • Obserwuj skórę po spożyciu: czekolady, orzechów, alkoholu, produktów mlecznych i zbożowych

DIETA DLA SKÓRY TRĄDZIKOWEJ – co jeść, aby skóra była zdrowa?

  • Owoce i warzywa bogate w witaminę A oraz witaminę E
  • Jaja, drób, rośliny strączkowe – są bogate w witaminy z grupy B – łagodzą schorzenia skórne
  • Produkty bogate w cynk oraz błonnik
  • Nie tylko przy trądziku ważne jest wypijanie 1,5 litra wody dziennie

Zastanawiasz się jakich witamin brakuje Twojej skórze? – Przeczytaj, może ten problem dotyczy właśnie Ciebie!

Jeżeli masz suchą skórę czy trudno gojące się wypryski, z pewnością brak Ci witaminy A. Cienie pod oczami i pękające naczynka? – wzbogać dietę na skórę w witaminę K. Często pojawiające się zajady w kącikach ust? – niedobór witaminy B2 . Zadbaj również o dostarczanie do organizmu witaminy E, ponieważ chroni ona skórę przed starzeniem.

Dieta trądzikowa z pewnością niesie ze sobą kilka wyrzeczeń, ale pomyśl co jest dla Ciebie ważniejsze – promienna i zdrowa cera czy cola i hamburger? Myślę, że nie będziesz się długo zastanawiać.

Problemy z wypryskami na skórze czy niedoborem witamin są dla wielu osób ogromnym problemem, jednak istnieje choroba, bardzo często dotykająca wielu osób, z którą ciężko się pogodzić. Tą chorobą jest łuszczyca.

Łuszczyca jest często nawracającą, przewlekłą chorobą skórną objawiającą się powstawaniem czerwonobrunatnych wykwitów i łuszczącej się skóry. Istnieje wiele czynników zaostrzających objawy tej choroby, a jedną z nich jest nieprawidłowa dieta przy łuszczycy.  Ktoś może powiedzieć, że próbował już wielu maści oraz leków i nad tą chorobą nie można mieć kontroli, że na łuszczycę nie ma lekarstwa. Można jednak poprzez zmianę stylu życia – unikanie stresów, używek oraz zmianę diety doprowadzić do znacznego osłabienia jej objawów a to już jest bardzo dobra informacja!

PRODUKTY ZALECANE PRZY LECZENIU ŁUSZCZYCY:

  • Chude gatunki mięs i ryb
  • Bogate w kwas foliowy zielone rośliny liściaste
  • 1,5 litra wody dziennie
  • Wszystkie produkty bogate w witaminę B2 , np. groch, kapusta, surowa marchew, czarne jagody, jabłka, śliwki, pieczywo pszenne i razowe, tran, drożdże, miód

PRODUKTY NIEDOZWOLONE PRZY LECZENIU ŁUSZCZYCY:

  • Cytrusy
  • Ostre przyprawy
  • Alkohol
  • Dym tytoniowy
  • Produkty wysoko przetworzone
  • Kofeina
  • Gluten
  • Czekolada i kakao
  • Napoje słodzone
  • Produkty zawierające duże ilości cukru

Wymienione wyżej produkty są ogólnie zalecane przy łuszczycy, jednakże choroba ta wymaga indywidualnego podejścia do leczenia żywieniowego, ponieważ produkty, które u jednej osoby mają prawidłowe działanie, u innej mogą powodować zaostrzenie objawów choroby.