Nie możesz pozbyć się trądziku? A może cierpisz na nasilające się objawy łuszczycy? Nie trać czasu, zacznij poprawę wyglądu swojej skóry od dobrze dobranej diety. Zapytasz – co ma jedzenie do trądziku i stanu mojej skóry? Odpowiedź jest prosta – ma i to bardzo dużo. Trądzik powstaje, gdy nasz organizm oczyszcza się ze szkodliwych produktów przemiany materii, a więc ze wszystkich konserwantów, syntetycznych aromatów i barwników używanych w przetworzonej żywności. Na zły stan cery ma wpływ również duża ilość ostrych przypraw. Jeżeli chcesz mieć nieskazitelnie czystą i promienną skórę – dieta na zdrową skórę pomoże Ci to osiągnąć!
DIETA DLA CERY TRĄDZIKOWEJ – czego unikać?
- Fast food
- Produkty przetworzone
- Napoje gazowane
- Napoje słodzone
- Ograniczenie ostrych przypraw oraz soli
- Obserwuj skórę po spożyciu: czekolady, orzechów, alkoholu, produktów mlecznych i zbożowych
DIETA DLA SKÓRY TRĄDZIKOWEJ – co jeść, aby skóra była zdrowa?
- Owoce i warzywa bogate w witaminę A oraz witaminę E
- Jaja, drób, rośliny strączkowe – są bogate w witaminy z grupy B – łagodzą schorzenia skórne
- Produkty bogate w cynk oraz błonnik
- Nie tylko przy trądziku ważne jest wypijanie 1,5 litra wody dziennie
Zastanawiasz się jakich witamin brakuje Twojej skórze? – Przeczytaj, może ten problem dotyczy właśnie Ciebie!
Jeżeli masz suchą skórę czy trudno gojące się wypryski, z pewnością brak Ci witaminy A. Cienie pod oczami i pękające naczynka? – wzbogać dietę na skórę w witaminę K. Często pojawiające się zajady w kącikach ust? – niedobór witaminy B2 . Zadbaj również o dostarczanie do organizmu witaminy E, ponieważ chroni ona skórę przed starzeniem.
Dieta trądzikowa z pewnością niesie ze sobą kilka wyrzeczeń, ale pomyśl co jest dla Ciebie ważniejsze – promienna i zdrowa cera czy cola i hamburger? Myślę, że nie będziesz się długo zastanawiać.
Problemy z wypryskami na skórze czy niedoborem witamin są dla wielu osób ogromnym problemem, jednak istnieje choroba, bardzo często dotykająca wielu osób, z którą ciężko się pogodzić. Tą chorobą jest łuszczyca.
Łuszczyca jest często nawracającą, przewlekłą chorobą skórną objawiającą się powstawaniem czerwonobrunatnych wykwitów i łuszczącej się skóry. Istnieje wiele czynników zaostrzających objawy tej choroby, a jedną z nich jest nieprawidłowa dieta przy łuszczycy. Ktoś może powiedzieć, że próbował już wielu maści oraz leków i nad tą chorobą nie można mieć kontroli, że na łuszczycę nie ma lekarstwa. Można jednak poprzez zmianę stylu życia – unikanie stresów, używek oraz zmianę diety doprowadzić do znacznego osłabienia jej objawów a to już jest bardzo dobra informacja!
PRODUKTY ZALECANE PRZY LECZENIU ŁUSZCZYCY:
- Chude gatunki mięs i ryb
- Bogate w kwas foliowy zielone rośliny liściaste
- 1,5 litra wody dziennie
- Wszystkie produkty bogate w witaminę B2 , np. groch, kapusta, surowa marchew, czarne jagody, jabłka, śliwki, pieczywo pszenne i razowe, tran, drożdże, miód
PRODUKTY NIEDOZWOLONE PRZY LECZENIU ŁUSZCZYCY:
- Cytrusy
- Ostre przyprawy
- Alkohol
- Dym tytoniowy
- Produkty wysoko przetworzone
- Kofeina
- Gluten
- Czekolada i kakao
- Napoje słodzone
- Produkty zawierające duże ilości cukru
Wymienione wyżej produkty są ogólnie zalecane przy łuszczycy, jednakże choroba ta wymaga indywidualnego podejścia do leczenia żywieniowego, ponieważ produkty, które u jednej osoby mają prawidłowe działanie, u innej mogą powodować zaostrzenie objawów choroby.