DIETA BEZGLUTENOWA

Bardzo często spotykam się z wyśmiewaniem osób, które eliminują ze swojej diety produkty zawierające gluten. Dla większości jest to bezpodstawne podążanie za modą. Niejednokrotnie słyszałam historie osób chorych na celiakię, które zostały źle potraktowane np. w restauracjach, gdzie obiecywano danie bezglutenowe, natomiast kucharz okazał się zwykłym ignorantem  uważając, że są to idiotyczne zachcianki gości, tego typu historie najczęściej kończą się w szpitalu ze względu na to, że wiele osób lubi wypowiadać się na tematy o których nie ma żadnego pojęcia. Znam wiele osób chorujących na celiakię i żadna  z nich z pewnością nie wybiera produktów bezglutenowych z przyjemności. Na szczęście dzisiaj jest dostępnych coraz więcej produktów bez glutenu, produkty są również lepiej oznakowane, co ułatwia ich wybór w sklepie.

dieta bezglutenowa

Dla kogo dieta bezglutenowa?

Nie jestem zwolenniczką stosowania diet eliminacyjnych przez zdrowe osoby, ponieważ zupełnie tego nie potrzebują. Zdrowy człowiek powinien stosować się do zasad zdrowego odżywiania oraz piramidy zdrowego żywienia, a tam nie ma żadnej informacji na temat zupełnego wykluczenia glutenu z diety. Jak już wcześniej wspomniałam, dieta bezglutenowa dedykowana jest osobom chorym na celiakię.

Czym jest celiakia?

Celiakia to inaczej glutenozależna choroba trzewna, która jak sama nazwa mówi wynika z nietolerancji glutenu. Jest to choroba wrodzona. W takim wypadku spożywanie glutenu może doprowadzić do niedożywienia oraz niedostatecznego rozwoju fizycznego. Natomiast niedożywienie w pierwszych dwóch latach życia może wywołać trwałe upośledzenie umysłowe. Jak widać nie jest to zwykła fanaberia a bardzo niebezpieczna choroba.

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z diety produktów zbożowych zawierających gluten. Produkty pochodzące z pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia należy zastąpić produktami z ryżu, kukurydzy, prosa oraz skrobią pszenną [Ciborowska, Rudnicka. Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka].

PRODUKTY DOZWOLONE
·         Podroby

·         Olej rzepakowy bezerukowy, sojowy, słonecznikowy, masło, śmietanka, oliwa z oliwek

·         Łagodne przyprawy

·         Zupy i sosy mleczne, owocowe, warzywne

·         Warzywa i owoce

PRODUKTY NIEDOZWOLONE
·         Półprodukty gotowe panierowane

·         Smalec, słonina, boczek, kwaśna śmietana

·         Ostre przyprawy

·         Zupy z warzyw wzdymających, zagęszczane zasmażkami, makarony z mąki z glutenem, grzanki, kluski

·         W okresie zaostrzenia choroby – kapusta, fasola, groch, grzyby, cebula, ogórki, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie