DIETA ATKINSA ZASADY

Dieta Atkinsa niesie za sobą wiele kontrowersji. Niektóre osoby są nią wręcz zachwycone, gdyż w krótkim czasie mogą zrzucić sporo kilogramów, natomiast żywieniowcy ostrzegają przed negatywnym wpływem tej diety na zdrowie.

NA CZYM POLEGA DIETA ATKINSA?

                W związku z tym, że jest to dieta niskowęglowodanowa, zakłada ona spożycie maksymalnie 100g węglowodanów w ciągu dnia. W jadłospisie mają dominować produkty bogate w białka i tłuszcze głównie pochodzenia zwierzęcego.

dieta atkinsa

GŁÓWNE ZASADY DIETY ATKINSA:

  • Ilość spożywanych kalorii nie ma znaczenia
  • Jedz tyle ile chcesz, aby zaspokoić głód
  • Jeśli nie jesteś głodny – odpuść sobie posiłek
  • Pij dużo wody
  • Jedz często, ale w małych ilościach
  • Korzystaj z suplementów diety – preparaty multiwitaminowe

FAZY DIETY ATKINSA:

  1. Faza przygotowawcza

Czas trwania: 2 tygodnie

Możliwa utrata wagi: nawet 6-7kg

Zalecenia: ograniczenie ilości węglowodanów do 20g dziennie!  , spożywanie 4-5 posiłków dziennie z przerwami nie dłuższymi niż 6 godzin.

Nie można jeść: cukru, warzyw zawierających duże ilości skrobii, makaronów, pieczywa, orzechów, owoców, kofeiny

Można jeść: mięso, jaja, majonez, masło, oleje roślinne, węglowodany powinny pochodzić z warzyw głównie zielonych, liściastych

  1. Faza dalszej utraty wagi

Czas trwania: do momentu, w którym do wymarzonej wagi brakuje nam max. 5kg

Możliwa utrata wagi: ok. 2kg tygodniowo

Zalecenia: przez pierwszy tydzień dodajemy 5g do ilości węglowodanów z fazy przygotowawczej, poźniej dodajemy  kolejne 5g węglowodanów i stosujemy 7 dni itd.

Produkty zalecane są takie, jak w poprzedniej fazie, natomiast powoli można wprowadzać np. biały ser, warzywa zawierające skrobię, owoce i rośliny strączkowe

  1. Faza przed utrzymywaniem wagi

Czas trwania: 2-3 miesiące

Możliwa utrata wagi: ok. 0,5kg tygodniowo

Zalecenia: kontynuować określone wcześniej zasady i dodawać stopniowo ilość węglowodanów – ok. 10g na tydzień. Jeżeli jednak zaczniemy tyć, należy powrotem zacząć eliminować dodane produkty

  1. Faza utrzymywania wagi

Polega na utrzymywaniu optymalnej wagi poprzez dostarczanie do organizmu max. 100g węglowodanów dziennie. Każdy może samodzielnie określić odpowiednią dla siebie dawkę węglowodanów, która nie powoduje tycia. Faza ta trwa do końca życia, gdyż ponowne stosowanie większej ilości węglowodanów spowoduje przyrost wagi.

                                   WADY                                    ZALETY
–  Rozwój chorób takich jak: miażdżyca, osteoporoza, zaburzenia pracy serca

–  Choroby nerek spowodowane dużą ilością białek w diecie

–  Kwasica ketonowa – obciążenie wątroby

– Podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi

–  Możliwe wystąpienie efektu jojo

–  Szybka utrata wagi

– Dieta skuteczna w walce z otyłością

–  Nie trzeba kontrolować ilości spożywanych kalorii