Ostatnio jedna z najbardziej popularnych diet odchudzających, skuteczna, jednakże niesie ze sobą również wiele negatywnych skutków. Czy na pewno warto ją stosować?
Na czym polega dieta doktora Pierre Dukana?
Najważniejszą zasadą, o której trzeba pamiętać stosując tę dietę jest zwiększenie spożycia białek oraz ograniczenie spożycia produktów zawierających duże ilości węglowodanów i tłuszczów. Kuracja ta wymaga również wypijania dużej ilości wody, bez tego będzie ona mniej skuteczna i bardzo obciąży nasze zdrowie.
Dieta Dukana – FAZY:
FAZA I (faza ataku) |
|
FAZA II (faza naprzemienna) |
|
FAZA III (faza utrwalenia) |
|
FAZA IV (faza stabilizacji) |
⇒ JEDEN DZIEŃ W TYGODNIU SPOŻYWAMY TYLKO POSIŁKI PROTEINOWE!
|
CO JEŚĆ W FAZIE ATAKU?
- Chude wędliny
- Kurczak i indyk (bez skóry)
- Ryby (dorsz, pstrąg, mintaj, sola, łosoś, halibut, makrela)
- Krewetki, ostrygi, homary, małże
- Cielęcina, wołowina (poza antrykotem i rozbratlem), konina
- Jogurty naturalne, maślanki, mleko, twaróg
Niewątpliwie zaletą diety Dukana jest jej skuteczność, czyli szybka utrata zbędnych kilogramów. Większość osób stosujących tę dietę ma na uwadze wyłącznie taki efekt, natomiast mało kto interesuje się skutkami ubocznymi tej kuracji odchudzającej, a mianowicie wpływem wysokobiałkowej diety na zdrowie. Podsumowując:
- Pojawienie się uciążliwych zaparć
- Gorsze samopoczucie
- Niebezpieczne obciążenie nerek oraz wątroby
- Niedobory witamin
Decydując się na dietę odchudzającą powinniśmy pamiętać, że jedynym kryterium wyboru nie może być wyłącznie szybkość gubionych kilogramów, ale również jej wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie!