Dieta Kopenhaska jest nie tylko restrykcyjna, ale wręcz ekstremalna. Trwa trzynaście dni, w czasie których można stracić nawet 15-20 kilogramów! Zwolennicy tej diety twierdzą nawet, że po zakończeniu kuracji nie doświadczyli efektu jo-jo, niektórzy są jednak sceptycznie nastawieni do takiego wniosku.
Zasady diety kopenhaskiej:
- Przez 13 dni spożywamy tylko dozwolone produkty
- Wypijamy co najmniej 2 litry wody w ciągu dnia
- Stosujemy suplementy diety, aby ograniczyć niedobory witaminowe
- Spożywamy tylko 3 posiłki dziennie – nie można podjadać!
- Nawet drobne „wykroczenie” wiąże się z zakończeniem stosowania diety, gdyż nie przyniesie ona zamierzonego efektu
- Obiad spożywamy do godziny 14, a kolację do 18!
- Nie stosujemy soli ani przypraw
- Spożywamy chude mięso, warzywa, 2 litry wody (ewentualnie zielonej herbaty) oraz minimalne ilości owoców
- Liczymy kalorie! – nie możemy przekroczyć 900 kcal
Dieta kopenhaska może mieć zły wpływ na zdrowie – omdlenia, zakwaszenie organizmu, zaparcia, krwawienia z nosa, pogorszenie stanu włosów, skóry i paznokci, niedobór witamin i minerałów prowadzący do wielu schorzeń.
Stosowanie każdej kuracji, szczególnie tak ekstremalnej mogącej przyczynić się do wyniszczenia organizmu, gdy nie do końca potrafimy ułożyć zbilansowaną dietę, powinno się uprzednio skonsultować z dietetykiem. Warto podkreślić, że dieta kopenhaska nie jest skierowana wyłącznie dla osób zdrowych, jednak nie jest polecana sportowcom ze względu na dostarczanie bardzo małej ilości kalorii.