Co wiesz o błonniku pokarmowym?

Błonnik pokarmowy to część strukturalna ścian komórek roślinnych. W naszym przewodzie pokarmowym nie jest on rozkładany przez enzymy trawienne. Jaka jest więc jego rola?

Błonnik ma zdolność wiązania wody, dzięki temu zwiększa masę i objętość stolca, co ułatwia wydalanie kału, reguluje perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu we krwi, ma też funkcję odtruwającą dzięki zdolności wiązania metali ciężkich oraz innych toksyn. U chorych na cukrzycę błonnik opóźnia wchłanianie glukozy. To tylko niektóre z wielu funkcji błonnika pokarmowego w naszym organizmie.

Jakie korzyści daje nam obecność błonnika pokarmowego w diecie?

Błonnik pokarmowy chroni nas przed:

  • nowotworem jelita grubego – przyspiesza wydalanie kału i zmniejsza rozcieńczanie substancji kancerogennych w zwiększonej masie stolca, ogromne znaczenie ma też tutaj rozwój pożądanej mikroflory jelitowej oraz pochłanianie wolnych rodników,
  • stanami zapalnymi jelit,
  • uchyłkowatością jelit,
  • hemoroidami,
  • żylakami podudzia.

Dla wielu osób ogromne znaczenie błonnik ma podczas utraty masy ciała – daje uczucie sytości, przez co wspomaga odchudzanie 😉

blonnikIle błonnika w diecie?

Osoby dorosłe – 27-40g/dobę

dzieci – 5-7g/dobę

Bardzo ważne jest, aby nie stosować gwałtownego zwiększania ilości błonnika w diecie, ponieważ może to skutkować nadmiernym wytwarzaniem gazów, wzdęciami i bólami brzucha. Należy też pamiętać, że nadmiar błonnika może zaszkodzić – u osób, które nadmiernie dostarczają błonnik do swojego organizmu obserwuje się występowanie wzdęć i biegunek, które mogą prowadzić do odwodnienia a to jak wiemy jest bardzo niebezpieczne, szczególnie u dzieci i osób starszych.

W jakich produktach możemy znaleźć błonnik pokarmowy?

 Głównymi źródłami błonnika są:

  • warzywa
  • owoce
  • produkty zbożowe
  • rośliny strączkowe

Należy pamiętać, że ten sam produkt może mieć różną zawartość błonnika, np. Jabłko powinno się spożywać „na surowo”, gdyż przygotowane w postaci soku nie posiada już błonnika pokarmowego a jest jedynie źródłem cukru.

 Zaciekawił Cię ten wpis? Napisz o czym jeszcze chciał/abyś przeczytać! 😉

Komentarze 2

  1. Magda
    22 października 2016

    Jak się ma błonnik w produktach bezglutenowych ? Ma to jakieś znaczenie wgl ?

    1. HB-Dieta
      22 października 2016

      Osoby stosujące dietę bezglutenową powinny zwrócić szczególną uwagę na zawartość błonnika w diecie ze względu na to, że muszą wyeliminować główne jego źródło – produkty zbożowe np. otręby. Takie osoby powinny wprowadzić do codziennej diety suszone owoce, np. jabłka, śliwki oraz orzechy i migdały. Te produkty również zawierają błonnik pokarmowy. Należy pamiętać,że brak błonnika zwiększa ryzyko zachorowania między innymi na nowotwór jelita grubego.

Napisz Komentarz