Dieta bogatoresztkowa

Dietę bogatoresztkową stosuje się przy zaparciach oraz zaburzeniach czynnościowych jelit. Polega ona na zwiększeniu ilości błonnika pokarmowego frakcji nierozpuszczalnych oraz płynów  w stosunku do diety podstawowej.

Jakie produkty szczególnie spożywać podczas diety bogatoresztkowej?

    • Otręby pszenne
    • Gruboziarniste produkty zbożowe ( kasza gryczana, kasza jęczmienna, pieczywo razowe i chrupkie)
    • 2-2,5 litra płynów na dobę
    • Owoce suszone
    • Papryka i buraki
    • Miód
    • Jogurty i kefiry
    • Woda gazowana
    • Kompot ze śliwek suszonychdieta bogatoresztkowa
    • Ostre przyprawy
    • Siemię lniane

To tylko niektóre z produktów, które korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. Z diety należy wykluczyć  takie produkty jak: mocna herbata,  czarne jagody suszone, czerwone wino wytrawne, groch, fasolę, bób oraz warzywa kapustne. Ograniczone powinno zostać:  pieczywo białe, ryż , kasza manna, mąka ziemniaczana, banany. W diecie bogatoresztkowej można stosować wszystkie techniki przyrządzania potraw. Najlepiej jednak stosować te zdrowsze, czyli gotowanie w wodzie, na parze i pieczenie bez obsmażania 🙂

Chcesz wiedzieć więcej?

o zdrowym odżywianiu? Przeczytaj tutaj 🙂

A może po prostu potrzebujesz pomocy dietetyka? Napisz do mnie za pomocą formularza kontaktowego 🙂

Napisz Komentarz