Dieta przy nadciśnieniu

Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najbardziej powszechnych chorób w dzisiejszych czasach. Badania potwierdziły, że odpowiednie żywienie ma znaczący wpływ na poprawę stanu zdrowia nadciśnieniowców.

 Jak objawia się nadciśnienie i czym ono grozi?

Nadciśnienie jest bardzo podstępną chorobą, gdyż w początkowym stanie nie daje żadnych objawów. Jeżeli nie kontrolujemy wartości ciśnienia krwi, wówczas choroba może zostać rozpoznana dopiero, gdy będzie już w zaawansowanym i niebezpiecznym etapie. Może objawiać się:

  • bólami głowy
  • zaburzeniami świadomości
  • dzwonieniem w uszach
  • przyspieszeniem akcji serca

Zaniedbanie tego stanu może doprowadzić do:

  • zawału mięśnia sercowego
  • niewydolności nerek
  • udaru mózgu
  • uszkodzenia wzroku

 

Jakie ciśnienie jest odpowiednie?

CIŚNIENIE TĘTNICZE SKURCZOWE ROZKURCZOWE
Optymalne <120 <80
Prawidłowe <130 <85
Wysokie 130-139 85-89
Łagodne nadciśnienie 140-159 90-99
Umiarkowane nadciśnienie 160-179 100-109
Ciężkie nadciśnienie >180 >110

 

Co obniża ciśnienie?

Oczywiście każde schorzenie powinno być pod stałą kontrolą lekarza specjalisty, który przepisze odpowiednie leki. Poza leczeniem farmakologicznym wskazane jest stosowanie odpowiedniej diety przy nadciśnieniu tętniczym.  Nie wystarczy jednak wyeliminowanie sodu z naszego jadłospisu. Zaleca się stosowanie diety DASH – Dietary Approches to Stop Hypertension, która dostarcza niezwykle ważnych składników jak magnez, potas oraz wapń.

Na co zwrócić uwagę przy wysokim ciśnieniu krwi?

  • Należy zrezygnować z dosalania potraw
  • Nie sięgać po produkty z wysoką zawartością soli – CZYTAMY ETYKIETY!
  • Wybierać produkty bogate w magnez, wapń oraz potas

Co jeść przy nadciśnieniu?

Źródłem wapnia są oczywiście produkty mleczne, które powinny być spożywane do każdego posiłku. Należy jednak pamiętać o wykluczeniu twardych serów, gdyż zawierają one duże ilości tłuszczu i soli. Źródłem pozostałych dwóch składników są między innymi warzywa strączkowe, suszone owoce i świeże owoce oraz warzywa. Niezwykle ważny jest dobór wypijanych napojów. Woda powinna być mineralna – o wysokiej zawartości wapnia i magnezu, natomiast o niskiej zawartości sodu! Napoje alkoholowe powinny być ograniczone, natomiast napoje gazowane i słodzone zupełnie wyeliminowane. Kawa? Maksymalnie 2 filiżanki dziennie, pod warunkiem, że będzie ona słaba 😉 

Poza stosowaniem diety leczniczej oraz leków, należy pamiętać, że są czynniki, które mogą dodatkowo pogarszać stan chorego na nadciśnienie tętnicze:

  • nadwaga
  • otyłość
  • palenie papierosów
  • brak sportu

Pamiętaj o kontroli masy ciała, aby uniknąć nadwagi. Nawet 5-10% masy ciała mniej w przypadku nadwagi może obniżyć poziom ciśnienia krwi! Z pewnością w utrzymaniu odpowiedniej sylwetki pomoże Ci regularna aktywność fizyczna.

Powodzenia!

One Reply to “Dieta przy nadciśnieniu”

  1. Mam nadciśnienie i odkąd zmieniłam styl życia czuję się dużo lepiej, to wszystko prawda 😉
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*