Mleko 0% tłuszczu – czy warto?

Wszyscy na pewno doskonale wiedzą, że mleko i produkty mleczne są jednym z ważniejszych składników, które powinny pojawić się w prawidłowej diecie człowieka, ponieważ są źródłem wapnia. Wapń jest składnikiem, którego najczęściej brakuje w przeciętnej diecie szczególnie osób dorosłych.

Dlaczego wapń jest tak ważny nie tylko dla dzieci?

Jest składnikiem kości i zębów, wpływa na wzrost i rozwój, dlatego jest niezbędny w rozwoju dzieci. Ma również inne funkcje – reguluje skurcze mięśni oraz bierze udział w krzepnięciu krwi! Wiele osób o tym nie wie. Niedobór wapnia może skutkować nie tylko krzywicą czy próchnicą ale również osteoporozą i osteomalacją.

Jakie mleko wybierać?

Często, szczególnie u kobiet występuje takie przekonanie, że wszystko, co ma na opakowaniu „0% tłuszczu” jest zdrowe, natomiast powinniśmy się zastanowić, co takie mleko zawiera w swoim składzie i po co właściwie je pijemy?

Mleko oprócz wapnia i innych ważnych składników, posiada w swoim składzie również witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina A wpływa na procesy widzenia, stan skóry, zwiększa odporność, jest przeciwutleniaczem. Witamina D wpływa na metabolizm wapnia, działa uspokajająco i wzmacnia system immunologiczny, a brak witaminy E może być przyczyną bezpłodności lub w skrajnych przypadkach nawet zaniku mięśni! O czym powinniśmy wiedzieć? To prawda, że w mleku, które nie zawiera tłuszczu są obecne powyżej wymienione witaminy, natomiast nasz organizm nie jest w stanie ich wykorzystać, gdyż są one rozpuszczalne w tłuszczach, więc należy pamiętać, że tłuszcz wbrew pozorom jest składnikiem niezbędnym dla naszego organizmu! Pijąc mleko beztłuszczowe dostarczamy do organizmu jedynie wodę zabarwioną na biało, pozbawioną witamin A, D oraz E.

Napisz Komentarz