Spaghetti bolognese ze świeżymi pomidorami i rukolą

Spaghetti kojarzy Ci się z  gotowym sosem z torebki? Po wypróbowaniu mojego sposobu na to danie, już nigdy nie kupisz gotowej wersji.

Danie jest bardzo proste, pyszne i oczywiście zdrowe, więc do dzieła! 😉

Składniki na 2 porcje:

-makaron spaghetti pełnoziarnisty 150g

-pomidory malinowe 300g

-łyżeczka masła klarowanego

-2 ząbki czosnku

-papryka ostra mielona

-mieso mielone (ja użyłam wołowego) 150g

-sól morska

-pieprz

-oregano

-cynamon

-ser parmezan do starcia (lub inny według upodobań)

Wykonanie:

Makaron: ugotuj al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź i przełóż do gotowego sosu.

Sos: Sparz pomidory i zdejmij skórkę, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć drobno posiekany czosnek, paprykę mieloną i podsmaż, następnie dodaj zmielone mięso, sól, pieprz i oregano a także cynamon. W momencie, gdy mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy, dodaj pomidory i gotuj kilka minut. Zblenduj sos, aby zmienić jego konsystencję a następnie dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj całość, posyp startym serem, aby sos delikatnie zgęstniał. Podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty i gotowe 😉 Wyłóż na talerz, posyp rukolą i smacznego 😉

Napisz Komentarz