DIETA BOGATORESZTKOWA

Dietę bogatoresztkową stosuje się przy zaparciach oraz zaburzeniach czynnościowych jelit. Polega ona na zwiększeniu ilości błonnika pokarmowego frakcji nierozpuszczalnych oraz płynów  w stosunku do diety podstawowej.

Jakie produkty szczególnie spożywać podczas diety bogatoresztkowej?

  • Otręby pszenne
  • Gruboziarniste produkty zbożowe ( kasza gryczana, kasza jęczmienna, pieczywo razowe i chrupkie)
  • 2-2,5 litra płynów na dobę
  • Owoce suszone
  • Papryka i buraki
  • Miód
  • Jogurty i kefiry
  • Woda gazowana
  • Kompot ze śliwek suszonych
  • Ostre przyprawy
  • Siemię lniane

dieta bogatoresztkowa

To tylko niektóre z produktów, które korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. Z diety należy wykluczyć  takie produkty jak: mocna herbata,  czarne jagody suszone, czerwone wino wytrawne, groch, fasolę, bób oraz warzywa kapustne. Ograniczone powinno zostać:  pieczywo białe, ryż , kasza manna, mąka ziemniaczana, banany. W diecie bogato resztkowej można stosować wszystkie techniki przyrządzania potraw.