Żywienie przy chorobie wrzodowej

Czym jest choroba wrzodowa?

Choroba wrzodowa oznacza pojawienie się ubytków tzw. wrzodów w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy. Jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego. Do objawów tej choroby zalicza się ból i uczucie dyskomfortu w nadbrzuszu. Uczucie to bardzo często odczuwane jest po spożyciu pokarmu. Najczęstszą przyczyną wrzodów jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, jednakże uwarunkowania genetyczne również odgrywają ważną rolę. Dieta nie jest w stanie wyleczyć choroby wrzodowej, natomiast mimo wszystko należy stosować się do odpowiednich zaleceń żywieniowych, aby nie doprowadzić do zaostrzenia dolegliwości.

Zalecenia żywieniowe

  • jedz powoli
  • dokładnie przeżuwaj pokarm
  • nie jedz gorących posiłków
  • unikaj potraw drażniących
  • nie pij napojów gazowanych, alkoholu, mocnej kawy i herbaty
  • nie pij w trakcie posiłku
  • ogranicz produkty tłuszczowe takie jak wędliny, margaryny, oleje roślinne, ponieważ mogą spowolnić trawienie
  • ogranicz spożycie produktów z dużą zawartością błonnika np. Surowe owoce i warzywa, suszone owoce, warzywa strączkowe (nie eliminuj ich jednak całkowicie)
  • unikaj razowego chleba

Najbardziej podrażniające produkty:

  • pomidory
  • duża ilość przypraw lub soli
  • winegret
  • owoce cytrusowe: cytryny, pomarańcze, mandarynki, kiwi, grejpfruty

Najmniej podrażniające produkty:

  • jaja
  • mleko
  • sery – wszystkie produkty mleczne

Pamiętaj!

Rezygnując z produktów, które zaostrzają Twoje dolegliwości, powinieneś je zastąpić innymi, które uzupełnią braki witamin czy innych związków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli chcesz mieć pewność, że robisz to prawidłowo – skontaktuj się z dietetykiem.

Dieta powinna być dostosowana indywidualnie dla każdej osoby, ponieważ pomijając już odpowiednią ilość kalorii oraz składników potrzebnych, które różnią się w zależności od wielu czynników, każdy pacjent jest inny, na każdego produkty działają inaczej i to co dla jednych, nawet chorych na chorobę wrzodową może być drażniące, dla innych wcale nie musi takie być.

O czym jeszcze powinieneś pamiętać?

Najważniejszą rzeczą jest to, abyś nie stosował żadnych drakońskich diet przez dłuższy czas. Takie ograniczenia mogą być niezbędne tylko w czasie bolesnych ataków, natomiast na co dzień pamiętaj o zasadach zdrowego odżywiania. Drugą istotną sprawą jest probiotykoterapia. Powinieneś pamiętać, że flora bakteryjna jelit spełnia bardzo ważną rolę w naszym organizmie, dlatego dieta na wrzody żołądka jest pełna produktów mlecznych, które zapewnią jej właściwą równowagę.

Napisz Komentarz